top of page

Twee dikke strepen: zwanger?


In mijn vorige blog vertelde ik dat ik me vreemd voelde na het stoppen met de pil. In eerste instantie dacht ik dat het door het ontpillen kwam, maar toch begon ik ook ergens anders over na te denken. Toen ik me besefte dat ik al een aantal weken elke dag tosti’s at en begon te kokhalzen door de uitlaatgassen van een scooter, besloot ik om even te gaan praten met mijn lieftallige man.

Pil geschiedenis Sinds mijn veertiende gebruikte ik de pil. Wat voor mij toen vooral een reden was om ermee te starten was de enorme buikpijn rondom mijn ongesteldheid en de acne. Door gebruik van de pil werd de buikpijn een heel stuk minder en stabiliseerde mijn huid. Op dat moment was ik erg blij met de pil. Ik slikte de Diane pil, maar toen ik nare verhalen hoorde over trombose ben ik overgestapt naar Microgynon. Dit is een iets lichtere pil, maar voor mij veranderde er in eerste instantie niet veel. Na een paar jaar begon ik wel meer last te krijgen van hoofdpijn en de laatste jaren had ik telkens in de stopweek een migraine aanval. Erg heftig en pijnlijk. Daarom besloot ik om ongeveer een keer in de drie maanden een stopweek in te lassen, om zo de migraine aanvallen te beperken.

Al langere tijd dacht ik erover na om te gaan stoppen met de pil. Niet direct om zwanger te worden, maar vooral om te ontgiften van alle hormonen en te kijken hoe mijn lichaam zou werken zonder de pil.

Het laatste jaar voordat ik stopte met dit hormonenbommetje, was ik er eigenlijk wel klaar mee. Het voelde nep en chemisch om elke dag een pil te slikken met allerlei stoffen die mijn lichaam en zelfs mijn stemming konden bepalen. In combinatie met het idee dat ik op termijn wel heel graag zwanger zou willen worden, was de keuze uiteindelijk snel gemaakt. Rond mijn 29e verjaardag stopte ik met het slikken van de pil.


Ontpillen Wanneer je stopt met de pil brengt dit over het algemeen allerlei verschillende klachten en gevolgen met zich mee. Deze verschillen ook per persoon, waardoor je van tevoren niet precies weet wat je kunt verwachten. Hieronder kun je een aantal kenmerken lezen die het meeste voorkomen.

- Stemmingswisselingen

- Buikkrampen

- Onregelmatige menstruatiecyclus

- Puistjes

- Gevoelige en pijnlijke borsten en tepels

- Misselijkheid

- Brandend maagzuur

- Verandering van de huid, droger of meer pigment


Al vanaf mijn jeugd heb ik last gehad van acne. Dit heb ik ervaren als heel vervelend en daardoor was ik er ook bang voor dat de acne weer terug zou komen wanneer ik zou stoppen met de pil. Helaas is de acne wel teruggekomen na het stoppen met de pil. In een ander blog zal ik hier uitgebreider op ingaan. Bij de meeste vrouwen is de menstruatiecyclus na het stoppen met de pil erg onregelmatig en duurt het meestal een paar maanden tot een halfjaar tot deze weer op orde is. Natuurlijk is dit bij iedereen weer anders en helaas kun je dit niet van tevoren voorspellen.

Ik had er zelf rekening mee gehouden dat het zeker een halfjaar zou duren voordat ik eventueel zwanger zou worden.

Op die manier zou ik ook niet snel teleurgesteld raken als het niet snel zou gebeuren. Het is verdrietig om soms verhalen om je heen te horen, van stellen die erg lang moeten wachten op de zwangerschap en het niet lijkt te lukken. Bij deze wil ik ook zeggen dat ik meeleef met jullie en hoop dat jullie wens in vervulling mag gaan.


De test Terug naar het moment dat ik begon te beseffen dat er misschien wel meer aan de hand was dan puur het ontgiften van de pil. Naast de tosti’s en de uitlaatgassen voelde mijn onderbuik ook een beetje dikker dan normaal. Toen besloot ik om even met mijn man te gaan praten. We wisten natuurlijk wel dat er een kans was om zwanger te worden, maar hadden niet verwacht dat het snel kon gaan.

Nadat we erover hadden gepraat, rekte ik het nog een weekje voordat ik, voor het eerst in mijn leven, een zwangerschapstest ging halen.

Gewoon bij de Action, aan de kassa. Waar je het idee hebt dat iedereen het ziet. En je het gevoel hebt dat de kassajuffrouw je met een quasie ongeïnteresseerde blik aankijkt. Terwijl ze eigenlijk heel veel denkt. Ik besloot eerst een goedkope versie te kopen en wanneer er twijfel zou zijn een duurdere versie aan te schaffen. Op een mooie zaterdagochtend deed ik de test. Meteen met de ochtendurine, want daar blijkt het meeste zwangerschapshormoon in te zitten. Gehuld in pyjama en badjas deed ik de test en legde deze op het kastje in de hal. Ik zei tegen mijn man dat we even vijf minuten moesten wachten, voordat we konden kijken naar de uitslag.

Zelf ging ik al in de woonkamer zitten, maar mijn man bleef een minuutje rondhangen in de hal. Opeens zei hij tegen me: ‘’ Eh, Annemiek, ik zie het al denk ik’’.

Ik liep naar hem toe en zag opeens twee dikke zwarte strepen op de test. Al na een minuut vertelde de test ons dat we zwanger waren! Een ongelofelijk en apart gevoel overviel me. Ik moest niet huilen en ook niet lachen. De test lag in mijn trillende hand en mijn man en ik omhelsden elkaar. Wat een onrealistisch gevoel was dat zeg! Er was eigenlijk geen twijfel over mogelijk, maar de dag erna heb ik nog een test gedaan voor de zekerheid. De uitkomst was ook weer overduidelijk. Vanaf die zondag liet ik alles even goed bezinken en was ik blij en vond het spannend tegelijk. Het voelde als een nieuw avontuur dat ik samen met mijn man aan zou gaan. Echt iets bijzonders, unieks, iets van ons samen. We omarmen deze mooie verandering, het nieuwe leven, en gaan ultiem genieten van elk moment.

3.163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page