top of page

Dagschema van Elai - negen maanden oud


Weet je wat grappig is? Ik dacht dat ik toen Elai vier maanden oud was wel een aardig dagritme had ontdekt met hem. Maar ik had natuurlijk nog geen ervaring met alle ontwikkelingen die hij nog moest doormaken. Van slapeloze nachten tot jengeldagen, we hebben alles de revue zien passeren. We zagen het niet alleen, maar voelden het ook echt. Vooral aan de wallen onder onze ogen. En het eindeloze geduld dat op de proef werd gesteld. Nu Elai bijna tien maanden is kan ik wel zeggen dat het ritme er langer in blijft dan eerder. Nieuwsgierig naar ons dagschema? Lees dan even mee.


De nachten

Wat hebben we het zwaar gehad de eerste zes maanden. Elai sliep als jonge baby erg onrustig. Hij was vaak wakker en soms wel om de anderhalf uur. Telkens werden we weer wakker toen we zelf net weer in onze diepe slaap waren beland. Dat brak enorm op. Sommige dagen voelden echt als overleven. Klink misschien dramatisch maar zo voelde het ook wel. Ik werd een heel ander mens zonder mijn kostbare slaap. Kribbiger, minder geduldig en ik had minder zin om op pad te gaan. Er was niet direct een reden aan te wijzen voor de onrust. Ik ben zelf een vrij gestructureerd persoon en zorgde voor veel voorspelbaarheid in het avondritueel. Elai sliep al met drie maanden op zijn eigen kamer. We dachten dat het misschien daardoor kwam dat hij onrustig was. Maar toen we zijn bedje bij ons op de kamer neergezet hadden, bleef hij ook onrustig. Uiteindelijk heb ik me er maar aan over gegeven en ik had zelf het gevoel dat hij gewoon erg druk was in zijn hoofdje door de ontwikkelingen die hij doormaakte. Maar goed, ik heb wel geleerd dat mijn man en ik doorzetters zijn. We gaven niet op en hebben nu een heerlijk kereltje die over het algemeen goed slaapt. Elai gaat momenteel rond 18:45 naar bed en is de volgende ochtend rond 6:45 wakker. Hij slaapt dus het klokje rond en wij zijn ondertussen ook weer meer te genieten. Uitzonderingen daar gelaten hoor, want hij heeft zo nu en dan nog een onrustige nacht waarin hij een paar keer wakker is. Maar dat is niet meer dan normaal denk ik. Overdag doet hij momenteel nog twee slaapjes. Op het moment dat ik dit type ligt hij in de ochtend al anderhalf uur onder zeil. Sinds hij kruipt heeft hij soms uitschieters en zijn de slaapjes overdag wat langer, omdat hij meer moe is doordat hij meer beweegt. Kan ik mooi deze blog schrijven in de tijd dat hij slaapt;).


Voeding

De eerste twee maanden heb ik borstvoeding mogen geven. Zowel uit de borst als door te kolven. Ik wilde dit heel graag. Helaas werd er op een gegeven moment geconstateerd dat Elai te weinig woog, we moesten toen direct bij gaan voeden. We zijn toen langzaam overgeschakeld naar kunstvoeding. Maar dit is een verhaal apart, waar ik misschien nog wel een keer wat meer over ga vertellen. Momenteel drinkt Elai nog drie grote flessen kunstvoeding op een dag. De overschakeling naar minder flessen is eigenlijk heel geleidelijk gegaan en ik heb daar niet veel over na hoeven denken. Ik volgde gewoon Elai zijn behoeften en voelde vanzelf aan of hij meer of minder nodig had. Dat vind ik zo'n mooi iets, dat je dus als moeder echt een 'feeling'. ontwikkelt voor jouw baby. En vaak precies aanvoelt wat hij of zij nodig heeft. Prachtig, moeder natuur. Naast de flessen is Elai echt een smulpaapje. Hij eet in de ochtend fruit en tussen de middag een hele boterham met korst. Ergens in de middag nog een tussendoortje, bijvoorbeeld extra fruit of een stukje rijstwafel.

Aan het einde van de middag eet hij 200 gram groentehap. En dat gaat altijd helemaal op! Sinds een maandje kan Elai drinken uit een rietjesbeker, zo knap! Daardoor heb ik toen ook de fles van 15.00 laten vallen, omdat hij nu zelf wat kan drinken.


Het dagschema

Hieronder kun je ons dagschema zien. Op dit moment volgen we dit schema al zo'n maandje en dat gaat hartstikke goed.

7:00 Uit bed en 220 ml flesvoeding met een aantal schepjes pap 9:00. Fruithapje en wat water drinken; gemixt of los, soms met wat yoghurt erdoor

9.30 Slaapje 1 uur

12.00 Lunch; een hele boterham met korst en 180 ml flesvoeding

14.00 Slaapje 1.5 uur

15.30 Tussendoortje en wat wat drinken

17.00 Groentehapje 200 gram, hierbij drinkt hij aardig wat water

18.30 Flesvoeding 180 ml

18.45 Naar bed


Het dagschema hierboven werkt voor ons heel goed. Er zit genoeg tijd tussen de eetmomenten en ik merk dat Elai veel baat heeft bij de structuur. Hij zit goed in zijn vel en is een gezond, uitgerust vrolijk mannetje! Ik ben benieuwd hoe jullie dagschema eruit ziet. Voel je vrij om deze onder de blog te delen. Liefs, Annemiek


208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page