top of page

Theeleuten als je zwanger bent


Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ik ben een echte theeleut. Ik ben nogal kouwelijk aangelegd, dus elk warm theetje is welkom in mijn maag. Voordat ik zwanger was dronk ik gerust vijf theetjes of meer op een dag. En dan van die grote glazen. Want thee drinken uit een glas vind ik het lekkerst. In de eerste weken van mijn zwangerschap heb ik ook liters achterover geslagen zonder dat ik me bewust was van de hoeveelheid cafeïne die ik innam. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, ben ik daar veel bewuster op gaat letten. Welke thee kun je beter vermijden als je zwanger bent en welke thee kun je naar hartenlust blijven drinken? Ik ging op onderzoek uit.


Soorten thee

Wist je dat alle thee afkomstig is van dezelfde plant? Het is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Kruidenmelanges daarentegen zijn helemaal geen thee en worden ook wel infusies genoemd. Er zijn 6 verschillende soorten (klassen) thee: 1. Witte thee 2. Gele thee 3. Groene thee 4. Zwarte thee 5. Oolong 6. Pu Ehr Gezondheidsvoordelen

Afgezien van het feit dat het innemen van genoeg vocht op een dag natuurlijk erg belangrijk is voor bijvoorbeeld je stofwisseling en huid, brengt het drinken van thee nog een aantal fijne voordelen met zich mee. Er is aangetoond dat het drinken van thee de kans op een beroerte verkleint. Wanneer je meer dan 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee drinkt per dag, kan dit de bloeddruk verlagen. Ook is er grote bewijskracht dat 3 koppen groene thee per dag het LDL-cholesterol verlaagt. Thee bevat veel plantenstoffen die in verband gebracht worden met de hartgezondheid. Groene thee krijgt daarbij vaak veel aandacht, maar zwarte en witte thee hebben soortgelijke eigenschappen en gezondheidseffecten.


Cafeïne of theïne? Het is belangrijk om te weten dat er cafeïne zit in thee. Dit noem je dan eigenlijk theïne. Het is een iets minder sterke vorm van cafeïne. Maar voor de gemakkelijkheid gebruik ik het woord cafeïne. De hoeveelheid is afhankelijk van de soort thee, hoe sterk je deze zet en de grootte van het glas of de mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Kruidenthee bevat geen cafeïne, denk bijvoorbeeld aan rooibos, sterrenmunt, kamille, zoethout, munt, brandnetel en venkel.

Het Voedingscentrum raadt het zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven af om cafeïne te gebruiken.

De meeste artsen raden zwangere vrouwen aan zich te beperken tot 200-300 mg cafeïne per dag als ze echt niet zonder kunnen. Er is namelijk een mogelijkheid dat cafeïne schadelijk is voor het ongeboren kind. Net zoals jijzelf, krijg je baby een energy boost en wordt hier actiever van. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van je baby. Ik neem zelf liever het zekere voor het onzekere en pas mijn cafeïne inname aan. Een klein gelukje is dat ik koffie de eerste maanden tijdens mijn zwangerschap helemaal niet lekker vond. Het viel te zwaar op de maag dus ik dronk het ook niet. Nu drink ik een paar keer per week een kopje cafeïnevrije koffie. Wist je trouwens dat er in glas chocolademelk van 150 ml ook 30 mg cafeïne zit? Of in een glas van dezelfde hoeveelheid cola 15 mg? Helaas waar, maar in chocolade zit ook cafeïne. In 100 gram pure chocolade zit 46 mg en in 100 gram melkchocolade 20 mg. Dat is wel even een tegenvaller. Sinds ik zwanger ben heb ik opeens meer hartige cravings, terwijl ik eerst een echte zoetekauw was. In die zin komt dat wel een beetje goed uit.


Vermijden is beter Er zijn een aantal soorten thee waar je voorzichtig mee moet zijn tijdens je zwangerschap. Momenteel is er nog niet veel onderzoek verricht op de consumptie van kruidentheeën. Daarom kun je maar beter voorzichtig zijn met de inname van de volgende soorten: Zoethout: veel kopjes kunnen bloeddruk verhogend werken. Salie: kan baarmoederkrampen opwekken. Rozemarijn: stimuleert de doorbloeding in het onderlichaam. Pepermunt: stimuleert de spijsvertering zodat je last kunt krijgen van maagzuur. Aloë vera: kan een laxerend effect hebben.

Theetips die ‘’zwangerschapsproof’’ zijn Er zijn een aantal theesoorten die je met een gerust hart kunt drinken tijdens de zwangerschap. En daar ben ik heel erg blij mee. Vooral omdat ik grotendeels in de herfst- en winter zwanger ben. Thee is dan echt een heel geliefd en veel gedronken drankje.

Pickwick heeft een fruitmix van cafeïnevrije thee, genaamd Fruit Fusions. Deze was echt een aantal weken achter elkaar uitverkocht binnen mijn lokale supermarkt, dus toen ze weer in het schap lagen heb ik meteen een paar pakjes gekocht. Het zijn zakjes voor 1 kopje, maar ik heb gemerkt dat je er echt wel een aantal keer mee kunt doen. Rooibosthee kun je van alle merken kopen, omdat er geen cafeïne inzit. Ik vind de rooibos mango- perzik versie van Pickwick erg lekker. Zonnatura verkoopt ook een aantal theesoorten zonder cafeïne. De Herbal Goodness varianten van Pickwick zijn ook cafeïnevrij. Let er wel even op welke kruiden erin zijn verwerkt. Houd je erg van groene thee? De Albert Heijn verkoopt deze ook zonder cafeïne. Daarnaast vond ik een superfijne theesoort van MiniMarieTea. Dit is heerlijke biologische kruidenthee die ook zeer geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Onder deze blog kun je doorklikken naar het verkooppunt van deze thee. Al met al genoeg opties om je normale theeleut- ervaringen op peil te houden tijdens de zwangerschap.

Vanavond kruip ik lekker op de bank, met een dekentje en een kopje zwangerschaps-verantwoorde thee. Doe je mee?


5.103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page