top of page

Sporten tijdens de zwangerschap


Heel vroeger zat ik op volksdansen. Inclusief klederdracht. Daarna op turnen en paardrijden. Toen ik er een keer hard achterover afviel was die laatste al snel verleden tijd. Ook heb ik een tijd gedanst en niet lang daarna begonnen met fitness. Met de nodige pauzes ben ik sindsdien altijd lekker in beweging geweest. Ik nam me altijd voor om door te gaan met sporten als ik ooit zwanger zou worden. Nu het zover is moet ik het ook wel waar gaan maken natuurlijk. Maar is sporten eigenlijk wel goed voor je als je zwanger bent?

Actieve modus

Je lichaam is hard aan het werk om je baby gezond te laten groeien wanneer je zwanger bent. Het is daarom van belang dat je fit en sterk bent en blijft. Natuurlijk verandert je lichaam gedurende deze negen maanden flink. Je kunt last krijgen van allerlei kwalen, zoals misselijkheid, rugpijn, bekkenklachten of vermoeidheid. Daarom is het van groot belang om niets te forceren. Een belangrijke tip is om je sportplannen even te bespreken met je verloskundige, gynaecoloog en/of sporttrainer. Zij kunnen je vaak goed advies geven over wat je wel mag doen en wat je beter kunt laten. Ik heb zelf gemerkt dat de meeste instructeurs op de sportschool niet precies weten wat je wel en niet mag doen als zwangere, dus probeer je informatie te halen bij iemand die er verstand van heeft.


Extra energie Ook al ben je de eerste maanden misschien erg moe, dan kan juist het activeren van je lichaam ervoor zorgen dat je je wat meer fit voelt. In het blad van Ouders van Nu las ik een artikel waarin Gynaecoloog Mireille Bekker, verbonden aan het UMC Utrecht, aangeeft dat sporten ervoor zorgt dat je conditie op peil blijft, je er beter door slaapt en extra energie geeft. Dat tweede punt is helemaal mooi meegenomen toch? De drempel om echt te gaan bewegen kan soms hoog zijn, maar besef dat het belangrijk is om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Wat is er nu heerlijker dan voldaan op de bank te ploffen met je meest comfortabele huispak aan en lekker een serie op te zetten?

Want chillen tijdens de zwangerschap moet natuurlijk ook. Heel veel en vaak geoorloofd chillen.

Dat vind ik nu al een fijne bijkomstigheid. Ik moet zeggen, de winter en wintertijd werken hier goed aan mee. Doordat het eerder donker is, duik ik eerder in mijn bed en word ik wat later wakker.


Interessant onderzoek Wist je dat rond de jaren tachtig vrouwen het advies kregen om vooral heel rustig aan te doen wanneer ze zwanger waren? Dit advies is nu ondertussen achterhaald. Bewegen is juist gezond, vooral omdat we steeds meer gewend zijn om bij allerlei werkzaamheden- en activiteiten te zitten. Vroeger moesten de vrouwen het stellen zonder wasmachine en andere elektrische apparaten en was kleding wassen al een hele work-out. Tegenwoordig is al zoveel geautomatiseerd dat het ons ook minder prikkels geeft om actief te zijn denk ik.

Wist je dat drie keer in de week twintig minuten sporten tijdens de zwangerschap een positief effect zou hebben op de hersenen van de baby? Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Montreal en het CHU Saint-Justine kinderziekenhuis.

De uitkomst was dat de pasgeborenen van actieve moeders een meer ontwikkelde hersenactiviteit lieten zien.

Onderzoeker Dave Ellemberg hoopt dat de resultaten uit dit onderzoek helpen om vrouwen vaker te laten bewegen.


Gedachten en gevoelens

Als ik voor mezelf spreek, sport ik niet om af te vallen. Sterker nog, ik wil zelf op dit moment niet afvallen, omdat ik juist belangrijke voedingstoffen wil opslaan voor mij baby. Daarnaast kan een extra laagje vet geen kwaad om als reserve op te bouwen voor na de bevalling en eventueel borstvoeding. Sporten is voor mij meer dan bewegen, het is een mind- set. Een manier om te ontspannen terwijl je juist heel hard bezig bent. Wanneer ik sport, kan ik aan niks anders denken dan bewegen en doorzetten. Situaties waar ik over pieker verdwijnen dan even fijn naar de achtergrond. Sterker nog, situaties waar ik me eerder druk over maakte, worden minder erg wanneer ik heb gesport. Net of het mijn gedachten even weer op een rijtje krijgt. Ik doorbreek de denkstroom en voel me positiever.


Hormonen cocktail Nu we toch al bomvol zitten met allerlei hormonen, kunnen er ook nog wel wat andere hormonen bij toch? Je hebt vast al eens gehoord dat tijdens het sporten endorfine, serotine en dopamine vrijkomen. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Serotine geeft een gelukkig gevoel en reguleert je stemming, slaap en lichaamstemperatuur. Dopamine geeft je het gevoel van beloning en speelt een belangrijke rol bij gevoelens van geluk en blijheid.

Al na twintig tot dertig minuten sporten komt deze heerlijke (alcoholvrije) mix van feel good stofjes vrij.

Daarnaast kan sporten de aanmaak van cortisol verminderen. Dit hormoon wordt aangemaakt wanneer je stress ervaart. Nu ik dit zo zwart op wit zie staan, ziet het er toch wel heel aantrekkelijk uit vind ik. Het enige wat je nog nodig hebt om de mix tot een lekkere cocktail te maken is een portie doorzettingsvermogen. Misschien werkt het voor jou om samen met een vriendin te sporten, zodat je elkaar kunt motiveren om te gaan.


Mijn sportplannen Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook af en toe heb gesmokkeld en niet heb gesport. De motivatie was even weg aan het begin van mijn zwangerschap en ik zat liever in mijn cocon. Toch ben ik tijdens een mooie zonnige ochtend weer een rondje gaan hardlopen buiten en dat beviel me heel erg goed. Ik voelde me daarna echt veel energieker! Momenteel ben ik 28 weken zwanger en ga ik gemiddeld twee keer in de week naar de sportschool. Wel met zwangerschaps sportbroek, want de normale pas ik allang niet meer. Ik doe oefeningen op de fitness apparaten of pak een groepslesje mee. Alles op mijn eigen tempo natuurlijk, maar het gaat nog prima. Geen druk gespring of hard geloop, maar gewoon lekker bewegen een aanvoelen wat fijn is. Na het sporten voel ik me altijd fit en voldaan. Het lijkt me ook leuk om over een aantal weken misschien te gaan beginnen met zwemmen, dat blijkt ook top te zijn voor je lichaam als je zwanger bent en je hebt dan weinig kans op blessures. Dus, waar wacht je nog op? Ga lekker bewegen en voel je fit. You go girl!

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page