top of page

Moeders voor MoedersVia vrouwen in mijn omgeving had ik al weleens zijdelings gehoord van Moeders voor Moeders. Toch wist ik nog niet precies wat het inhield. Toen ik net wist dat ik zwanger was en een afspraak maakte met de verloskundige, kreeg ik een e-mail van de verloskundigenpraktijk. Daarin stond ook de tip om me aan te melden bij Moeders voor Moeders. Ik had ondertussen al wat vooronderzoek gedaan en nam contact op met de contactpersoon om een aantal vragen te stellen. Na het telefoongesprek besloot ik mee te doen en ik maakte een afspraak.

Plassen in een potje Kortgezegd zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Vanuit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit wordt door farmaceutische bedrijven verwerkt tot geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Denk hierbij aan het stimuleren van de eisprong en voor het voorbereiden van de eiblaasjes bij IVF en ICSI. Bij mannen wordt het gebruikt voor stimulatie van de testosteronproductie, en ten slotte bij jongens met niet ingedaalde zaadballen (cryptorchisme) om onvruchtbaarheid op latere leeftijd te voorkomen. Heel letterlijk houdt het meedoen in dat je, als zwangere vrouw, je urine opvangt. Dit klinkt misschien wat ongemakkelijk, maar ik heb ondertussen ervaren dat het echt wel meevalt.

Oneigenlijke doeleinden Voorafgaand aan het telefoongesprek had ik een aantal artikelen gelezen op internet waaruit bleek dat rond 1984 het grootste gedeelte van het ingezamelde hCG hormoon niet werd gebruikt voor menselijke vruchtbaarheidsmiddelen, maar voor de vee- industrie. Hiermee werd het middel PG600 gemaakt, dat ervoor zorgt dat varkens zich sneller voortplanten. Toen dit aan het licht kwam bracht het Moeders voor Moeders in gevaar. Het farmaceutische bedrijf, Aspen Oss B.V., beloofde het hCG hormoon voortaan alleen voor menselijke doeleinden te gebruiken. Daarnaast wordt Pregnyl, het medicijn dat wordt gemaakt van hCG vaak voorgeschreven als dieetmiddel. Moeders voor Moeders staat hier totaal niet achter en onderneemt in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg actie tegen het voorschrijven van het medicijn als dieetmiddel. Dit stelde mij gerust.

Een traditie Afgezien van bovenstaande toepassingen, wordt het grootste gedeelte van het hCG hormoon voor de eigenlijke doelstelling gebruikt. Dat was voor mij ook de reden om te gaan starten met Moeders voor Moeders.

Het is wel heel bijzonder om te beseffen dat zwangere vrouwen al meer dan 85 jaar andere vrouwen helpen om zwanger te worden.

Sinds 1931 verzamelen Nederlandse vrouwen hun urine, al ging dat in die tijd wel anders dan nu. In 1927 werd door Organon, een farmaceutische multinational van Nederlandse oorsprong, ontdekt dat in de urine van zwangere vrouwen hormonen voorkomen. Vier jaar na deze ontdekking en de nodige voorbereidingen ging een groepje mannen in Oss en omgeving urine ophalen van zwangere vrouwen. ‘’Pismannekes’’ werden ze ook wel genoemd. In het begin ging dit met een bakfiets en later met paard en wagen.

Voorwaarden Het komt regelmatig voor dat mensen, net zoals ik, weleens gehoord hebben van Moeders voor Moeders maar niet precies weten wat het inhoudt. Het zou jammer zijn als je daardoor te laat je aanmelding doet. Er zijn namelijk wel een aantal voorwaarden voordat je mee kunt doen met Moeders voor Moeders.

Meedoen kan van de 6e tot 16e week van je zwangerschap, omdat je urine tijdens deze weken het meeste hCG hormoon bevat.

Bij één van de volgende situaties kan je je urine niet inleveren voor Moeders voor Moeders:

· Wanneer je aan Hepatitis lijdt 

· Wanneer je HIV positief bent 

· Wanneer je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden) 

· Wanneer  je ooit een bloedtransfusie hebt gehad

· Wanneer in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt

· Wanneer  je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad 

· Wanneer  je op dit moment een nierontsteking en/of een chronische nierontsteking hebt 

· Wanneer  je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad 

· Wanneer  je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad Kijk deze punten dus even goed na of neem des gewenst even contact op met Moeders voor Moeders als het niet helemaal duidelijk voor je is.

Mijn ervaring

Toen ik telefonisch contact opnam, bleek dat ik echt een informatrice op bezoek kreeg. Dit zijn vrouwen die uitleg geven over de hele gang van zaken. Ik maakte meteen een afspraak voor de week erna. Ik was ondertussen al negen weken zwanger en het zou wel fijn zijn om zo lang mogelijk mee te kunnen doen. Tijdens het bezoek kreeg ik alle uitleg die ik nodig had. Er werd een zwangerschapstestje gedaan, hartstikke positief gelukkig, en ik kreeg een paar leuke cadeautjes. Ook werd er een blauwe krat met vier grote flessen bij mij achtergelaten. Om mijn urine handig op te vangen kreeg ik een soort witte maatbeker. Het is de bedoeling dat ik vier dagen per week urine opvang en dit verzamel in de flessen. Elke maandag komt er een chauffeur om deze flessen op te halen en te vervangen voor lege exemplaren. Ik heb een plek afgesproken waar ik deze flessen neerzet, zodat de chauffeur ze makkelijk kan vinden. En ook niet onbelangrijk, niet meteen de hele straat weet waar je mee bezig bent. De meeste vrouwen beginnen al met verzamelen, voordat ze aan veel mensen kenbaar hebben gemaakt dat ze zwanger zijn.

Het meedoen viel me alles mee. Je moet wel even een handigheidje vinden in hoe je die maatbeker nu precies vasthoudt.

Maar verder vind ik het heel goed te doen. Mocht je erg misselijk zijn tijdens je zwangerschap, dan kun je beter wel even je neus dichthouden bij het overgieten van je urine. In de blauwe flessen zit namelijk een laagje alcohol, dit is een conserveringsmiddel die ervoor zorgt dat de urine in goede conditie blijft. Het goedje heeft een aardig sterke geur.

Een hart voor andere vrouwen

Een van de redenen waarom ik mee wilde doen met Moeders voor Moeders, is omdat ik een hart heb voor andere vrouwen. Het idee dat er in mijn buik een wonder groeit en ik andere vrouwen kan helpen om hetzelfde te gaan ervaren, maakt me blij. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 tot 10 stellen vruchtbaarheidsproblemen heeft. Ik schrok daar best wel van toen ik het las. Vandaar dat ik er ook meer bekendheid aan wil geven. Er zijn altijd, elke dag, nieuwe vrouwen nodig die mee willen werken aan Moeders voor Moeders. Vragen of meer informatie nodig? Stel ze gerust of neem even een kijkje op de website.

“Wij maken vrouwen bewust dat zij in hun prille zwangerschap een andere vrouw de kans kunnen bieden op moederschap en op dat geluk. Als je zelf dat geluk mag ervaren om zwanger te raken, als je dat op zo’n simpele manier door mag geven. Dat is gewoon geweldig!”.
1.238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page